Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olimpiai Bajnok Magyar Úszók képes leírás - Uszoda.tlap.hu
részletek »

Olimpiai Bajnok Magyar Úszók - Uszoda.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: uszoda.tlap.hu » Olimpiai Bajnok Magyar Úszók
Keresés
Találatok száma - 12 db
Czene Attila

Czene Attila

Született: Szeged, 1974.06.20. Beceneve: Csibi Nevelőedző: Banka Péter Edző: Széchy Tamás Súly, magasság: 76 kg, 185 cm Egyesület: Sport Plusz SE Versenyszám: 200 m vegyes, 4x100 m vegyes, 4x200 m gyors Eredményei Atlanta olimpiai bajnoka a 200m-es vegyesúszásban.

Csik Ferenc

Csik Ferenc

Csik Ferenc életútja csodálatos harmónia a sportolói és a civil pályán; szövetségi kapitány és a válogatott edzője, újságszerkesztő, orvosként klinikai gyakornok, a Testnevelési Főiskola tanára, belgyógyász, kardiológus és sportorvos volt. A sportszerűen élő és gondolkodó, szerény és udvarias úszóbajnok mintakép volt és az is marad a jövendő generációk fiataljai részére.

Darnyi Tamás

Darnyi Tamás

Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok a közelmúlt világklasszisa minden idők legsikeresebb magyar férfi úszója. Diák éveiben hógolyózás közben bal szemét súlyos károsodás érte, a műtétek után csak saját felelősségére versenyezhetett. Széchy Tamás tanítványaként, 18 éves korában, a Szófiában (1985) rendezett Európa-bajnokságon aratta első nagy győzelmét. Mindkét vegyes úszószámot megnyerte. A sorozatot 1993-ban Sheffieldben zárta. Nyolc esztendő alatt hivatalos versenyen minden alkalommal első helyen végzett. Szöulban és Barcelonában egyaránt duplázott. További négy világbajnoki és nyolc Európa-bajnoki aranyat nyert. Fantasztikus teljesítményének igazi értékét mutatja, hogy 1991-ben, a Perthben rendezett világbajnokságon a 400 méteres vegyes úszásban felállított Európa-rekordját hosszú éveken át nem tudták megjavítani. 57-szeres magyar bajnokként vonult vissza. Versenyzőként kerülte a nyilvánosságot, a nyilatkozatokat olykor nyersen visszautasította, ezért a tollforgatók bírálatainak kereszttüzébe került. Visszavonulása óta e tekintetben örvendetesen megváltozott. Atlantában a magyar csapat leglelkesebb szurkolója volt, és a MOB meghívására Sydneybe is kiutazhatott. A nevével fémjelzett úszóiskolában több tehetséges fiatallal foglalkozik. A szövetség alelnöke, részese a hazai úszó világversenyek szervezésének.

Egerszegi Krisztina

Egerszegi Krisztina

1987: felnőtt Európa-bajnoki 4. és 5. helyezett (200 és 100m hát) amerikai bajnok (200m hát). 1988: olimpiai bajnok (200 m hát) és olimpiai ezüstérmes (100 m hát) háromszoros ifjúsági Európa-bajnok (100 és 200m hát, 200m vegyes) amerikai bajnok (100 és 200m hát). 1989: háromszoros felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes (400m vegyes, 100 és 200m hát) négyszeres ifjúsági Európa-bajnok (100 és 200m hát 200 és 400m vegyes), ifjúsági Eb ezüstérmes (200m pillangó). 1990: Jóakarat Játékokon arany- (200m hát), illetve ezüst (100m hát).

Gyenge Valéria

Gyenge Valéria

Eredmények: 1952-ben, a helsinki olimpia bajnoka 400 méter gyorson, 1954-ben Torinóban Európa-bajnok 4x100 méter gyorson, 2. 400 méter gyorson, a melbourne-i olimpián 7. 4x100 méter gyorson, 8. 400 méter gyorson, helyezetlen 100 méter gyorson. Világcsúcsai: 800 méter gyorson 1953-ban 10:42.4, 4x100 méter vegyesen 1953-ban 5:09.2. Válogatott 1950-től 1956-ig volt. 1956 óta Torontóban él. 1974-ben a New York School of Photographyt végezte el, Torontóban Real Image Photography Ltd. néven fotóscéget alapított. Több kiállítása volt már Magyarországon is. A Hazám című, a maga műfajában különleges kötet képeihez Illyés Gyula írta a prózai és a verses szövegeket. Később íróként is bemutatkozott, Két asszony élete című könyve 1998-ban, az Ígéret című 2000-ben jelent meg. 2000-ben Magyar Örökség Díjat kapott.

Hirdetés
Hajós Alfréd

Hajós Alfréd

Hajós Alfréd, Guttmann Arnold (Bp., 1878. febr. 1. - Bp., 1955. nov. 12.): építész, az első magyar olimpiai bajnok. Oklevelét a műegy.-en szerezte. Alpár Ignác, majd Lechner Ödön irodájában dolgozott, majd 1907-ben önálló irodát nyitott. Sikerrel vett részt pályázatokon, amelyen főleg vidéki megbízatásokhoz juttatták (Debrecen: Bika Szálló; Pozsony: leányiskola; Lőcse: gimnázium; több vidéki városban gyógypedagógiai intézet stb.). 1896-ban az első modern olimpián Athénban a 100 és 1200 m-es úszás bajnokságát nyerte. 1904-ben visszavonult az aktív sportolástól. 1924-ben a bp.-i Stadion tervével ezüstérmet nyert a szellemi olimpián. Alkotásai az eklektikától, ill. a szecessziótól a modern formák alkalmazásáig eléggé változatos felfogásban alakultak. A díjnyertes margitszigeti fedett sportuszoda (1930) és egy fel nem épített stadion tervét a vasbeton szerkezet lehetőségének merész kihasználása, korszerű tér- és homlokzatformák jellemzik. Legnagyobb sportépítkezése az újpesti Megyeri úti sporttelep. - M. Így lettem olimpiai bajnok (Bp., 1956). - Irod. Boinitzer Pál: Az első magyar aranyérmes (Népszabadság, 1965. 267. sz.).

Halmay Zoltán

Halmay Zoltán

Mintha egy monarchiabeli divatlap címlapjáról nézne ránk a magyar úszósport egyik legnagyobb egyénisége, Halmay Zoltán. Elegáns szövetöltöny, mellény, nyakkendő és az elmaradhatatlan kalap. A szelíd, megnyerő tekintet céltudatos embert takar. De ki is volt ő valójában, s hogyan szerzett dicsőséget magának és nemzetének? Halmay Zoltán - osztrák anya és magyar apa gyermekeként - a Pozsony megyei Magasfalu (Hochstetten, ma Vysoká pri Morave) melletti Dubrava tanyán született 1881. június 18-án. Édesapja jószágigazgató volt a Károlyiak birtokán. A kisnemesi, egyes források szerint Jászkun - vidéki származású család előszeretettel használta az "erdőtelki" előnevet. Tíz éves volt, amikor a Morva - menti kis településről a család Budapestre költözött. Emil, István és József fivéreivel ekkor kezdett úszni az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél lehorgonyzott Dunai Beitscher Uszodában. A belvárosi reáliskolában (ma Xántus János Idegenforgalmi Középiskola) végezte tanulmányait.

Kovács Ágnes

Kovács Ágnes

Édesapja dr. Kovács Károly, édesanyja dr. Kovácsné Benkei Mária, mindketten közgazdászok. Testvére, Kovács Balázs egyetemi hallgató. Kétéves kora óra úszik. Első jelentős eredménye egy bronzérem serdülőként, 13 esztendősen. Rá egy évre ifjúsági Európa-bajnokságot nyer, már a felnőttek között is Eb-bronzig viszi. 1995-től kezdve számos nemzetközi versenyt nyer, 200 m mellen övé az Európa-csúcs, világbajnoki és olimpiai rekordok is fűződnek a nevéhez. Örökös magyar bajnok. 1997-től négy éven át az év sportolója. Jelenlegi klubjánál, a Budapesti Spartacusnál több mint tíz éve úszik, 1990-ig az OSC-t erősítette. Az úszás mellett fontosnak tartja a tanulást, az állandó továbbképzést, 2001 szeptemberétől az arizonai Tempe város egyetemének hallgatója, business szakon. Természetesen úszik az egyetemi csapatban. Célja, hogy minél több versenyen vegyen részt, világcsúcsokat elérve hosszú és rövid pályán, szerepelni az athéni és a pekingi olimpián is.

Novák Éva

Novák Éva

Novák Éva (Budapest, 1930. január 8. - Brüsszel, 2005. június 30.) olimpiai bajnok úszónő, Novák Ilona olimpiai bajnok úszó testvére. 10 éves korában már kitűnően úszott, versenyekre járt. 1942-től a MUE (Magyar Úszó Egylet), majd az FTC (Ferencvárosi Torna Club), az Édosz és a Budapesti Kinizsi úszója volt. 1947-től 1953-ig szerepelt a magyar válogatottban. Az 1948-as londoni olimpián 200 méteres mellúszásban bronzérmet nyert, az 1952-es helsinki olimpián a Novák Ilona, Temes Judit, Novák Éva, Szőke Katalin, Littomeritzky Mária összeállítású 4×100 méteres aranyérmes gyorsváltó tagja, 200 méteres mellúszásban valamint 400 méteres gyorsúszásban ezüstérmet nyert. Többszörös világcsúcstartó. 1950-ben ő lett az első magyar úszónő, aki világcsúcsot úszott.

Hirdetés
Rózsa Norbert

Rózsa Norbert

Rózsa Norbert, akinek a pályafutásába az aranyak és csúcsok mellett belefért egy ausztrál kiruccanás, egy Széchy Tamás-Nagy József edzőcsere, majd a Nagy-Széchy visszacsere is, egyébként szereti az állandóságot. Ezt mutatja, hogy amikor legnagyobb sikere, az atlantai olimpián 200 mellen aratott diadal után egyeztettem vele interjút, szinte ugyanaz a beszélgetés zajlott le, mint most, négy és fél évvel később. "Egy McDonald's megfelelő lenne?" - kérdezte, majd az igenlő válasz után hozzátette: "Mondjuk a Vörösvári úti is?"

Szabó József

Szabó József

1975-től a Budapesti Vasas Izzó úszója volt, majd 1979-től Széchy Tamás tanítványa és a Budapesti Honvéd sportolója lett. Az 1985. évi ifjúsági Európa-bajnokságon négy bajnoki címet nyert, ettől az évtől kezdve szerepelt a magyar felnőtt válogatottban is. Kiemelkedő eredményeket kétszáz méteres mellúszásban és négyszáz méteres vegyesúszásban ért el. Kétszáz méteres mellúszásban több éven keresztül a világ élvonalába tartozott. 1986-ban, Madridban a szám világbajnoka, 1987-ben, Strasbourgban Európa-bajnoka, majd 1988-ban Szöulban olimpiai bajnoka lett. 1988-ban ő tartotta a szám Európa-csúcsát is. A válogatottságról az 1992. évi barcelonai olimpia előtt mondott le, a versenyszerű úszást 1993-ban fejezte be.

Wladár Sándor

Wladár Sándor

Wladár Sándor olimpiai bajnok gyorsúszó Zoltán fivérét követve kezdett úszni a KSI-ben. Ifjúsági Európa-bajnokként is teljesen váratlanul nyerte Moszkvában a 200 méteres hátúszás olimpiai bajnokságát az esélyesebb Verrasztó Zoltán előtt. A világhírű Széchy-iskola első olimpiai aranyérmese lett, Csík Ferenc 1936-beli győzelme után negyvennégy esztendővel nyerte a magyar férfi úszósport újabb, hatodik olimpiai bajnokságát. Egy évvel később Splitben, az Európa-bajnokságon duplázott, és ezzel bizonyított. Huszonkétszeres magyar bajnokként, fiatalon hagyta abba. A televízió nyilvánossága előtt sajnálatosan csempészéssel vádolták, holott csak rokonainak néhány értéktelen rajzvázlatát akarta külföldre vinni. Vízilabdával próbálkozott, majd az életben igazi hivatásra talált. Állatorvosként dolgozik.

Tuti menü