Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Uszodák, fürdők Budapesten képes leírás - Uszoda.tlap.hu
részletek »

Uszodák, fürdők Budapesten - Uszoda.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: uszoda.tlap.hu » Uszodák, fürdők Budapesten
Keresés
Találatok száma - 7 db
Rác Gyógyfürdő

Rác Gyógyfürdő

A Rác Gyógyfürdő elődjét Mátyás király alapította, mely a török hódoltság idején a többi budai fürdővel együtt törökfürdőként működött. Az épület építészeti szempontból jelentős, kupoláját Ybl Milkós tervezte. Az intézmény jelenleg átalakítás és felújítás miatt zárva tart. A XV. században, Mátyás király korában, a királyi-fürdők között említették, abban a korban a fürdőt fedett folyosó kötötte össze a Budai várban található királyi palotával. A törökök a hódoltság idején több török fürdő is épült a Gellért-hegy lábánál, ebben az időben vált a Rácfürdő törökfürdővé. Az újabb fellendülés időszaka 1860-ban kezdődött, amikor a fürdő gazdát cserélt, és Ybl Miklós tervei szerint átalakították. A fürdő vize gazdag nátriumban, kálciumkarbonátban, magnéziumkarbonátban, szulfátban, fluoridionban. Az intézményben 11 medence található.

Császár - Komjádi Béla Uszoda

Császár - Komjádi Béla Uszoda

A Császár Uszoda a XIX. sz. második felében épült. 1989-90-ben lebontották, majd 1997-ben újjáépítették. Jelenleg három szabadtéri medencével rendelkezik. A Frankel Leó úti épületszárny 1860-ból való, klasszicista stílusú épület, amely napjainkban hotelként funkcionál. A Komjádi uszoda 1976-ban lett átadva. Egy fedett versenymedencével és egy tanmedencével rendelkezik. Jellegzetessége a 40 m fesztávolságú nyitható tetőszerkezet. A sportrendezvényeken 1800 fő befogadására alkalmas uszoda 11456 m2-en terül el. Az épület 3 szintes 5 medencével, melyből 2 tanmedence.

Lukács gyógyfürdő

Lukács gyógyfürdő

A mai Lukács Fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól, ezzel átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán. A fürdő ivócsarnoka 1937-ben épült. Budapesten 1979-ben a Lukács Fürdőben jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg (nappali kórház). 1999-ben került sor az uszodai szabadtéri medencék korszerűsítésére. Ennek során az addig alig használt ún. iszaptó helyére élménymedence került, melyben megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, whirlpool, buzgárok, pezsgőágy és még sok más, eddig kevésbé ismert szolgáltatás. A fürdő másik udvarában levő két különböző hőmérsékletű úszómedence is szűrőforgató-berendezéssel épült újjá.

LoBoGó Tanuszoda

LoBoGó Tanuszoda

A Lobogó Tanuszoda a kilencedik kerület kertvárosi részén a József Attila Lakótelepen a Weöres Sándor Iskola területén található. Az uszoda 1997-ben épült, modern vízforgató és légtechnikai berendezéssel van ellátva. Fő feladatunk a kerületi gyerekek úszásoktatása, gyógy és fejlesztő úszása és a lakosság számára a szabadidős testedzés biztosítása. A medence három sávos, 120 cm mély és a víz 28-30 C° hőmérsékletű. A tanuszoda fenntartója a Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Önkormányzata, üzemeltetője a Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium.

Nyéki Imre Uszoda

Nyéki Imre Uszoda

A Nyéki Imre uszoda 1988 óta várja a sportoni, kikapcsolódni vágyó vendégeket. A folyamatos fejlesztéseknek, felújításoknak köszönhetően az uszoda jelenleg is korszrű, újszerű állapotú, tisztasága az ÁNTSZ vizsgálatok alapján is az elsők között található. A fedett rész egész éveben nyitva, a 33m es úszó medencével, és a tanmedencével.

Erzsébetligeti Uszoda

Erzsébetligeti Uszoda

Az építkezésről: Az uszoda építése egy átfogó, 2,4 milliárd forint értékű rekonstrukciós program része. Korábban már elkészült az Erzsébetligeti Színház felújítása, valamint az MLTC sporttelep és az Erzsébetliget parkjának rendezése is. Az uszoda építése 2006. december 1-én kezdődött, a régi szovjet laktanya területén található strandépület lebontásával. Az intézmény megnyitásával a XVI. kerület, a rendszerváltozás óta eltelt 18 év legmozgalmasabb időszakának végéhez ért. Budapest területén ezzel a felújítási programmal a 2004-2006-os Európai Uniós költségvetésből támogatott legnagyobb beruházás valósult meg. A projekt teljes összege 2,4 milliárd forint. Ebből l, l milliárd az önkormányzat saját forrása, 890 millió uniós, valamint 407 millió forint állami támogatás.

Delfinuszoda

Delfinuszoda

Célunk, hogy feloldjuk a napi monotóniát, felszabadultságot, felüdülést hozzunk testnek és léleknek egyaránt, központba állítva az egészséges életmódot. Az uszoda bérelhető gyermekzsúrokra, rendezvényekre. Az oktatási időn kívül eső délutáni órákban szabadon látogatható uszodánk. Születésnapi és névnapi rendezvényekre az uszoda és a barlang bérbe vehető akár külön is.

Tuti menü